Uitzendbedrijven zijn vaak een aardige indicator van de polsslag van de economie. En dat is ook terug te zien in de cijfers van Randstad over het derde kwartaal van dit jaar.

De grote lijn: Europa ligt voorop, waarbij de sterkste groeicijfers opvallend genoeg van economieën komen die het de afgelopen jaren erg zwaar hebben gehad. Zo groeide de omzet van Randstad in het derde kwartaal van dit jaar in Frankrijk met liefst 14 procent door een aantrekkende economie.

Noordelijke Europese landen doen het iets rustiger aan met bijvoorbeeld een plus van 10 procent voor Duitsland.

Nederland valt met slechts 1 procent omzetgroei zelfs uit de toon. Maar dat heeft er mede mee te maken dat uitzenders de sterkste groei zien in de vroege fase van economisch herstel, als werkgevers nog huiverig zijn om vast personeel aan te nemen. In Nederland is het groeiherstel al een tijd gaande.

Als marktleider in Nederland zit Randstad ook in een positie dat het opdrachten bewust kan laten lopen. Financieel directeur Robert Jan van de Kraats sprak bij de toelichting op de cijfers van 100 miljoen euro aan opdrachten die Randstad links liet liggen in Nederland, vanwege een gebrek aan marges.

Onderstaande grafiek geeft het contrast tussen Europa en andere regio's bij Randstad goed weer: gemiddelde groeide de omzet in Europa 9 procent in het derde kwartaal van 2017, terwijl Noord-Amerika geen groei vertoonde.

(klik voor uitvergroting)

Randstad is veel geld kwijt aan vlot trekken Monster

De nettowinst van Randstad kwam in het derde kwartaal van 2017 uit op ruim 165 miljoen euro, tegen 177 miljoen euro een jaar eerder. In het derde kwartaal trok Randstad 21 miljoen euro uit voor de reorganisatie van Monster in de Verenigde Staten, dat afgelopen jaar werd overgenomen.

Volgens financieel directeur Van de Kraats van Randstad zal de komende maanden nog eens 12 miljoen euro die kant op gaan. Al bij de overname vorig jaar wist Randstad dat er flink geïnvesteerd moest worden om de bedrijfsvoering bij Monster vlot te trekken.

Nog geen stijgende lonen in Europa

De totale omzet van Randstad kwam uit op bijna 6 miljard euro in het derde kwartaal van 2017. Een jaar eerder werd een omzet van ruim 5,3 miljard euro behaald. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) bedroeg 288 miljoen euro, tegen bijna 271 miljoen euro vorig jaar.

Volgens Randstad was de autonome omzetgroei robuust. In Europa werd het momentum vooruitgeholpen door onder meer digitale initiatieven. Het bedrijf ziet de lonen in Europa nog niet snel oplopen.

Volgens Randstad is er momenteel een gezonde basis voor verdere groei. Wel benadrukt Van de Kraats dat Randstad nooit te ver vooruit kan kijken.

Beleggers sturen aandeel Randstad omlaag

De kwartaalresultaten en de vooruitzichten van Randstad lagen goeddeels in lijn der verwachting, schrijven analisten van KBC Securities dinsdagochtend. Qua winst presteerde Randstad iets minder dan waar kenners van KBC van uitgingen.

De analisten hielden rekening met een negatieve koersreactie, onder meer door de sterke prestatie van het aandeel de afgelopen tijd. Dat bleek te kloppen, want het aandeel Randstad stond donderdagochtend ongeveer 5 procent lager en was veruit de sterkste daler in de AEX-index.